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Registro completo
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Biblioteca (s) : |
INIA Tacuarembó. |
Fecha : |
22/09/2016 |
Actualizado : |
22/09/2016 |
Tipo de producción científica : |
Abstracts/Resúmenes |
Autor : |
PÉREZ, G.; BALMELLI, G.; SIMETO, S.; MARTÍNEZ, G.; TORRES, D.; GÓMEZ, D.; JORGE, C.; IBÁÑEZ, M.; MORALES, V.; PALLADINO, C.; RAMÍREZ, N.; PINTOS, M.; BASILE, P.; GASPARRI, M.; RASKIN, B.; BENTANCUR, O.; ALTIER, N.; ABREO, E.; PÉREZ, C. |
Afiliación : |
GUILLERMO PÉREZ, Universidad de la República (UdelaR)/ Centro Universitario Regional Tacuarembó; GUSTAVO DANIEL BALMELLI HERNANDEZ, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; SOFIA SIMETO FERRARI, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; GONZALO ANIBAL MARTINEZ CROSA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; DIEGO GABRIEL TORRES DINI, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; DEMIAN FERNANDO GOMEZ DAMIANO, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; CAROLINA JORGE, Universidad de la República (UdelaR)/ Centro Universitario Regional Tacuarembó. Programa de Pós-graduação em Ciência Florestal, Faculdade de Ciências Agronômicas, Universidade Estadual Paulista, Botucatu, Brasil.; CLAUDIA MARCELA IBÁÑEZ, Universidad de la República (UdelaR)/ Centro Universitario Regional Tacuarembó; VIRGINIA MORALES, Universidad de la República (UdelaR)/ Centro Universitario Regional Tacuarembó; CINTIA PALLADINO, Universidad de la República (UdelaR)/ Facultad de Agronomía - Regional Norte (Salto).; NAZARET RAMÍREZ, Universidad de la República (UdelaR)/ Facultad de Agronomía - Regional Norte (Salto); MARIANA PINTOS, Universidad de la República (UdelaR)/ Centro Universitario Regional Tacuarembó; PATRICIA CECILIA BASILE LORENZO, Universidad de la República (UdelaR)/ Centro Universitario Regional Tacuarembó.; MARIA DEL PILAR GASPARRI PITA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; BRIAN RASKIN, Universidad de la República (UdelaR)/ Centro Universitario Regional Tacuarembó; OSCAR BENTANCUR, Universidad de la República (UdelaR)/ Facultad de Agronomía - Regional Norte (Salto).; NORA ADRIANA ALTIER MANZINI, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; EDUARDO RAUL ABREO GIMENEZ, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; CARLOS PÉREZ, Universidad de la República (UdelaR)/ Facultad de Agronomía - Regional Norte (Salto). |
Título : |
Grupo de investigación en protección forestal (GIPF), un compromiso con el manejo sustentable de los montes del Uruguay. |
Fecha de publicación : |
2016 |
Fuente / Imprenta : |
ln: Encuentro de Investigadores de la Región Noreste: Cerro Largo-Rivera-Tacuarembó, 1., 12 de agosto de 2016, Campus Interinstitucional de Tacuarembó, Tacuarembó. Libro de Resúmenes. Tacuarembó: UDELAR; INIA, 2016. |
Páginas : |
p. 34 |
Idioma : |
Español |
Notas : |
Modalidad oral. |
Contenido : |
El Grupo de Investigación en Protección Forestal (GIPF) es un grupo interinstitucional, que nuclea investigadores de la EEMAC (Paysandú), el PDU Forestal, PDU Biología Vegetal, y PDU Ciencias Económicas (Tacuarembó), INIA Tacuarembó e INIA Las Brujas. El 100% de los investigadores están radicados en el interior. Cuenta con un importante número de publicaciones en coautoría y presenta un fuerte respaldo de instituciones de referencia internacional como lo son la Universidad de Pretoria (Sudáfrica), la Universidad de Minnesota (USA), Centro de Investigación y Extensión Forestal de la Patagonia (Argentina), la Universidad de Viçosa y
EMBRAPA Florestas (Brasil), con los cuales mantiene un intercambio fluido de estudiantes de posgrado e investigadores. La historia del GIPF y la producción del mismo demuestran un fuerte vínculo con el sector productivo, con proyectos ejecutados que tienen la particularidad de dar respuestas directas a los problemas planteados por el sector forestal. Por otra parte el GIPF aborda líneas de investigación asociadas a la sanidad del monte nativo, dada la importancia de éste en la masa forestal y en la biodiversidad nacional. Respecto a la docencia, el GIPF ofrece anualmente cursos de grado, posgrado, educación permanente, dirección de tesis de grado y
posgrado y participa activamente en las carreras de Ingeniería Agronómica e Ingeniería Forestal. También promueve la visita de expertos extranjeros. Como proceso de fortalecimiento interno incluye seminarios internos bimestrales y reuniones periódicas para coordinar la postulación de proyectos a distintas fuentes de financiación. Este grupo se conformó en el año 2005 con énfasis en Patología Forestal y en el año 2014 se incorporó formalmente la entomología forestal pasando a ser un grupo de Protección Forestal. El GIPF concursó en los llamados de grupos de CSIC en 2010 y 2014 y aunque tuvo devoluciones favorables, sus propuestas no fueron financiadas. La
falta de apoyo de dicho programa no ha aplacado el constante crecimiento del grupo y su aporte al país. MenosEl Grupo de Investigación en Protección Forestal (GIPF) es un grupo interinstitucional, que nuclea investigadores de la EEMAC (Paysandú), el PDU Forestal, PDU Biología Vegetal, y PDU Ciencias Económicas (Tacuarembó), INIA Tacuarembó e INIA Las Brujas. El 100% de los investigadores están radicados en el interior. Cuenta con un importante número de publicaciones en coautoría y presenta un fuerte respaldo de instituciones de referencia internacional como lo son la Universidad de Pretoria (Sudáfrica), la Universidad de Minnesota (USA), Centro de Investigación y Extensión Forestal de la Patagonia (Argentina), la Universidad de Viçosa y
EMBRAPA Florestas (Brasil), con los cuales mantiene un intercambio fluido de estudiantes de posgrado e investigadores. La historia del GIPF y la producción del mismo demuestran un fuerte vínculo con el sector productivo, con proyectos ejecutados que tienen la particularidad de dar respuestas directas a los problemas planteados por el sector forestal. Por otra parte el GIPF aborda líneas de investigación asociadas a la sanidad del monte nativo, dada la importancia de éste en la masa forestal y en la biodiversidad nacional. Respecto a la docencia, el GIPF ofrece anualmente cursos de grado, posgrado, educación permanente, dirección de tesis de grado y
posgrado y participa activamente en las carreras de Ingeniería Agronómica e Ingeniería Forestal. También promueve la visita de expertos extranjeros. Como proceso de fortalecimiento interno incluye semina... Presentar Todo |
Palabras claves : |
CSIC GRUPOS; GRUPO DE INVESTIGACIÓN EN PROTECCIÓN FORESTAL (GIPF). |
Thesagro : |
EUCALYPTUS; FORESTACIÓN; PROTECCION FORESTAL. |
Asunto categoría : |
K70 Daños al bosque y protección forestal |
URL : |
http://www.ainfo.inia.uy/digital/bitstream/item/6084/1/Pagina-34.pdf
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Marc : |
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Registro original : |
INIA Tacuarembó (TBO) |
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Biblioteca (s) : |
INIA Treinta y Tres. |
Fecha actual : |
08/01/2021 |
Actualizado : |
08/01/2021 |
Tipo de producción científica : |
Artículos en Revistas Indexadas Internacionales |
Circulación / Nivel : |
-- - -- |
Autor : |
SPAGNOL, D.; GIOVANAZ, M. A.; CARRA, B.; ABREU, E. SOZO DE; FACHINELLO, J. C.; MALGARIM, M. B.; MELO-FARIAS, P.; PASA, M. DA SILVEIRA |
Afiliación : |
DANIEL SPAGNOL, Universidade Federal de Pelotas, Facultade de Agronomia Eliseu Maciel, Pelotas, RS, Brasil.; MARCOS ANTONIO GIOVANAZ, Universidade Federal de Pelotas, Facultade de Agronomia Eliseu Maciel, Pelotas, RS, Brasil.; BRUNO CARRA, INIA - Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria, Uruguay.; EVERTON SOZO DE ABREU, Universidade Federal de Pelotas, Facultade de Agronomia Eliseu Maciel, Pelotas, RS, Brasil.; JOSÉ CARLOS FACHINELLO, Universidade Federal de Pelotas, Facultade de Agronomia Eliseu Maciel, Pelotas, RS, Brasil.; MARCELO BARBOSA MALFARIM, Universidade Federal de Pelotas, Facultade de Agronomia Eliseu Maciel, Pelotas, RS, Brasil.; PAULO MELO-FARIAS, Universidade Federal de Pelotas, Facultade de Agronomia Eliseu Maciel, Pelotas, RS, Brasil.; MATEUS DA SILVEIRA PASA, Universidade Federal de Pelotas, Facultade de Agronomia Eliseu Maciel, Pelotas, RS, Brasil. |
Título : |
Hand-held mechanical device improves thinning efficiency of peach trees. |
Fecha de publicación : |
2020 |
Fuente / Imprenta : |
Australian Journal of Crop Science, December, 2020, volume 14 (9), Pages 1519-1524.Open Access. Doi: 10.21475/ajcs.20.14.09.p2683 |
ISSN : |
1835-2707 |
DOI : |
10.21475/ajcs.20.14.09.p2683 |
Idioma : |
Inglés |
Notas : |
Corresponing author: mateus.pasa@gmail.com |
Contenido : |
Abstract
The objective of this study was to evaluate the effect of mechanical-manual thinning at different developmental stages in the thinning efficiency and productive performance of ?Sensação? peach trees. The experiment was performed during the 2013 and 2014 growing seasons, in a commercial orchard located in Morro Redondo (RS), Brazil. Plant material consisted of 7-year-old peach trees grafted on Capdeboscq rootstock and trained as an open-vase system. The experiment was arranged as a randomized block design, with five three-trees replications. In order to reduce the effect of personal experience, the treatments and measurements were applied by the same person in a set of replications throughout the experiment. Treatments consisted of: control I [without thinning (WT)]; control II [hand thinning (HT) 40 days after full bloom (40 DAFB)]; MmT at full bloom (FB): 50% of open flowers; MmT at the end of bloom (EB): 80-100% of open flowers; MmT at petal fall (PF); and MmT at the green fruit (GF) stage (fruit with ~1 cm of diameter). The MmT was performed using a hand-held portable device. The parameters assessed were: percentage of thinning, fruit set, thinning time, work economy, production per tree, fruit mass, estimated yield and fruit size distribution. The use of the MmT at the stages tested reduces thinning time of ?Sensação? peach trees, resulting in labor saving, as well as increases the percentage of fruit in category (CAT) 1. The MmT when performed at GF results in a higher percentage of thinning. The treatment MmT at FB increases the average fruit mass. MenosAbstract
The objective of this study was to evaluate the effect of mechanical-manual thinning at different developmental stages in the thinning efficiency and productive performance of ?Sensação? peach trees. The experiment was performed during the 2013 and 2014 growing seasons, in a commercial orchard located in Morro Redondo (RS), Brazil. Plant material consisted of 7-year-old peach trees grafted on Capdeboscq rootstock and trained as an open-vase system. The experiment was arranged as a randomized block design, with five three-trees replications. In order to reduce the effect of personal experience, the treatments and measurements were applied by the same person in a set of replications throughout the experiment. Treatments consisted of: control I [without thinning (WT)]; control II [hand thinning (HT) 40 days after full bloom (40 DAFB)]; MmT at full bloom (FB): 50% of open flowers; MmT at the end of bloom (EB): 80-100% of open flowers; MmT at petal fall (PF); and MmT at the green fruit (GF) stage (fruit with ~1 cm of diameter). The MmT was performed using a hand-held portable device. The parameters assessed were: percentage of thinning, fruit set, thinning time, work economy, production per tree, fruit mass, estimated yield and fruit size distribution. The use of the MmT at the stages tested reduces thinning time of ?Sensação? peach trees, resulting in labor saving, as well as increases the percentage of fruit in category (CAT) 1. The MmT when performed at GF results in ... Presentar Todo |
Palabras claves : |
DURAZNO; FOLLOW-UP THINNING; LABOR SAVING; MECHANICAL-MANUAL DEVICE; PRUNUS PERSICA (L.BATSCH); RALEO; THINNING TIME; YIELD. |
Asunto categoría : |
F01 Cultivo |
URL : |
http://www.ainfo.inia.uy/digital/bitstream/item/14919/1/AJCS-2020-SPAGNOL.pdf
https://www.cropj.com/triches_14_9_2020_1506_1518.pdf
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Marc : |
LEADER 02646naa a2200337 a 4500 001 1061657 005 2021-01-08 008 2020 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a1835-2707 024 7 $a10.21475/ajcs.20.14.09.p2683$2DOI 100 1 $aSPAGNOL, D. 245 $aHand-held mechanical device improves thinning efficiency of peach trees.$h[electronic resource] 260 $c2020 500 $aCorresponing author: mateus.pasa@gmail.com 520 $aAbstract The objective of this study was to evaluate the effect of mechanical-manual thinning at different developmental stages in the thinning efficiency and productive performance of ?Sensação? peach trees. The experiment was performed during the 2013 and 2014 growing seasons, in a commercial orchard located in Morro Redondo (RS), Brazil. Plant material consisted of 7-year-old peach trees grafted on Capdeboscq rootstock and trained as an open-vase system. The experiment was arranged as a randomized block design, with five three-trees replications. In order to reduce the effect of personal experience, the treatments and measurements were applied by the same person in a set of replications throughout the experiment. Treatments consisted of: control I [without thinning (WT)]; control II [hand thinning (HT) 40 days after full bloom (40 DAFB)]; MmT at full bloom (FB): 50% of open flowers; MmT at the end of bloom (EB): 80-100% of open flowers; MmT at petal fall (PF); and MmT at the green fruit (GF) stage (fruit with ~1 cm of diameter). The MmT was performed using a hand-held portable device. The parameters assessed were: percentage of thinning, fruit set, thinning time, work economy, production per tree, fruit mass, estimated yield and fruit size distribution. The use of the MmT at the stages tested reduces thinning time of ?Sensação? peach trees, resulting in labor saving, as well as increases the percentage of fruit in category (CAT) 1. The MmT when performed at GF results in a higher percentage of thinning. The treatment MmT at FB increases the average fruit mass. 653 $aDURAZNO 653 $aFOLLOW-UP THINNING 653 $aLABOR SAVING 653 $aMECHANICAL-MANUAL DEVICE 653 $aPRUNUS PERSICA (L.BATSCH) 653 $aRALEO 653 $aTHINNING TIME 653 $aYIELD 700 1 $aGIOVANAZ, M. A. 700 1 $aCARRA, B. 700 1 $aABREU, E. SOZO DE 700 1 $aFACHINELLO, J. C. 700 1 $aMALGARIM, M. B. 700 1 $aMELO-FARIAS, P. 700 1 $aPASA, M. DA SILVEIRA 773 $tAustralian Journal of Crop Science, December, 2020, volume 14 (9), Pages 1519-1524.Open Access. Doi: 10.21475/ajcs.20.14.09.p2683
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INIA Treinta y Tres (TT) |
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